blog-image

Katarakta apo glaukoma!

2023-05-11 11:34:53
@Shëndetësia

Kataraktet dhe glaukoma janë sëmundje të syve që shkaktojnë ulje të mprehtësisë së shikimit. Për këtë arsye, shumica e njerëzve shpesh i ngatërrojnë këto sëmundje. Le ti zbërthejmë deri në fund! Katarakti është një mjegullim i thjerrëzave të syrit. Sëmundja diagnostikohet më shpesh te pacientët e moshuar, por mund të zhvillohet në çdo moshë. Ndryshimi në transparencën e thjerrëzave kristalore mund të jetë aq i rëndë sa çon në humbje të plotë të shikimit. Një metodë efektive e trajtimit është operacioni për të zëvendësuar thjerrëzat kristalore me një lente intraokulare. Glaukoma është një kompleks ndryshimesh patologjike të shoqëruara me një rritje të presionit intraokular. Patologjia trajtohet me pika në sy, të cilat përmirësojnë daljen e lëngut intraokular dhe ulin presionin në nervin e syrit. Krahasuar me kataraktin, glaukoma shoqërohet me humbje të pakthyeshme të shikimit. Intervenimi kirurgjikal propozohet vetëm kur terapia me ilaçe nuk arrin të mbajë presionin e syrit në intervalin normal.

Autor: Eshendetesia.comRadio