blog-image

Trurit tuaj i duhet vetem 1.5 MB hapsirë për të zotëruar gjuhën tuaj amtare!

2019-11-18 06:33:29
@Shëndetësia

Në një moment ne të gjithë ishim beba që murmurisim, truri jonë prodhon tinguj jo më të komplikuar sesa me "ahhs" dhe "boos" të adhurueshëm. Por gjatë eksplorimeve tona të hershme, ne filluam të pëshpërisim me fjalë në netvehte dhe ato së shpejti filluan të kishin kuptim. Tani, një studim i ri sugjeron që të mësosh një gjuhë midis lindjes dhe moshës 18 vjeç nuk është aq e lehtë sa mund të duket. Një i rritur mesatarisht që flet anglisht ka të ngjarë të ketë mësuar rreth 12.5 milion copë informacione në lidhje me gjuhën, një grup studiuesish raportuan 27 Mars në revistën Royal Society Open Science. "Bit" i referohen informacionit që ruhet në 0 dhe 1, formati tipik i përdorur në pajisjet dixhitale si kompjuterët. Truri i njeriut kodifikon informacionin në një format të ndryshëm, por bitat mund të përdoren si krahasim. Vlerësimet e studiuesve bazohen në një numër llogaritjesh dhe modelesh llogaritëse. "Mund të duket befasuese, por për sa i përket ruajtjes së mediave dixhitale, njohuritë tona për gjuhën pothuajse përshtaten në mënyrë kompakte në një disketë," shkruajtën autorët në studim. Në këtë rast, ky do të ishte një disketë që mban rreth 1.5 megabajt informacion, ose ekuivalent i një kënge rreth një minutë si një dosje Mp3. Studiuesit vlerësojnë se në skenarin më të mirë, në një ditë të vetme, një i rritur kujton 1.000 deri në 2,000 bit të gjuhës amtare. Në skenarin më të keq, ne kujtojmë rreth 120 bit në ditë. Pjesa më e madhe e kësaj 12.5 milion bit informacionesh gjuhësore të ruajtura në tru nuk ka të bëjë me gramatikën dhe sintaksën, por përkundrazi ka të bëjë me kuptimin e fjalës, sipas studimit. "Shumë hulumtime mbi mësimin e gjuhës përqendrohen në sintaksë, si renditja e fjalëve," tha bashkë-autori Steven Piantadosi, një profesor ndihmës i psikologjisë në UC Berkeley, në një deklaratë. "Por studimi ynë tregon se sintagma përfaqëson vetëm një pjesë të vogël të mësimit të gjuhës, dhe se vështirësia kryesore është të jesh në të mësuarit e asaj që kanë kaq shumë fjalë". Kjo është gjithashtu ajo që dallon mësimet njerëzorë nga mësimet e robotëve, shtoi ai. "Makineritë dinë se cilat fjalë shkojnë së bashku dhe ku shkojnë në fjali, por dinë shumë pak për kuptimin e fjalëve." Për shkak se kuptimet e fjalëve mund të jenë shumë të ngjashme në të gjitha gjuhët, Piantadosi shtoi se njerëzit dygjuhësh me siguri nuk duhet të ruajnë dy herë më shumë pjesë të informacionit.

Autor: Yasemin SaplakogluRadio