blog-image

Të qëndruarit të shëndetshëm gjatë shtatzënisë!

2023-02-14 09:11:00
@Shëndetësia

Rëndësia e ushqimit të shëndetshëm. Ngrënia e ushqimeve të shëndetshme është veçanërisht e rëndësishme për gratë shtatzëna. Fëmija juaj ka nevojë për lëndë ushqyese që të rritet i shëndetshëm dhe i fortë në mitër. Hani shumë fruta dhe perime shumëngjyrëshe, drithëra të plota, ushqime të pasura me kalcium dhe ushqime të ulëta në yndyrna të ngopura. Vitaminat ditore gjatë fazës prenatale. Marrja e një multivitamine ditore para lindjes mund t'ju ndihmojë të siguroheni që të merrni sasinë e duhur të lëndëve ushqyese kryesore që ju nevojiten ju dhe foshnja juaj gjatë shtatzënisë. Këto përfshijnë acidin folik, hekurin dhe kalciumin. Qëndrimi i hidratuar. Trupi i një gruaje shtatzënë ka nevojë për më shumë ujë sesa para shtatzënisë. Synoni për tetë ose më shumë gota çdo ditë. Kontrollat e rregullta mjekësore para lindjes. Gratë duhet të marrin kujdes të rregullt para lindjes nga një ofrues i kujdesit shëndetësor. Nënat që nuk marrin kujdes të rregullt prenatal kanë shumë më shumë gjasa të kenë një fëmijë me peshë të ulët lindjeje ose me komplikime të tjera. Nëse është e mundur, merrni parasysh kujdesin para lindjes në grup. Ushqimet që duhen shmangur gjatë shtatzënisë. Ka disa ushqime që gratë duhet të shmangin konsumimin gjatë shtatzënisë. Mos hani: Mish i papërpunuar ose i rrallë Mëlçi, sushi, vezë të papërpunuara (gjithashtu në majonezë) Djathëra të butë (feta, brie) Qumësht i papasterizuar Produktet shtazore të papërpunuara dhe të papasterizuara mund të shkaktojnë helmim nga ushqimi. Disa peshq, edhe kur gatuhen, mund të jenë të dëmshëm për një fëmijë në rritje, sepse janë të pasura me merkur. Alkooli e dëmton seriozisht shtatzëninë. Mos pini alkool para dhe gjatë shtatzënisë dhe gjatë ushqyerjes me gji. Pirja e alkoolit rrit rrezikun e lindjes së një fëmije me çrregullim të spektrit të alkoolit të fetusit (FASD). FASD mund të shkaktojë tipare jonormale të fytyrës, paaftësi të rënda të të mësuarit dhe probleme të sjelljes. Alkooli mund të ndikojë në shëndetin e foshnjës në fazat më të hershme të shtatzënisë, para se një grua të kuptojë se është shtatzënë. Prandaj, gratë që mund të mbeten shtatzënë gjithashtu nuk duhet të pinë alkool. Pirja e duhanit dëmton seriozisht shtatzëninë. Pirja e duhanit është e pashëndetshme për ju dhe fëmijën tuaj të palindur. Rrit rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave (SIDS), lindjes së parakohshme, abortit dhe rezultateve të tjera të këqija. Qëndrimi aktiv. Ushtrimi i përditshëm ose qëndrimi aktiv në mënyra të tjera mund t'ju ndihmojë të qëndroni të shëndetshëm gjatë shtatzënisë. Kontrolloni me mjekun tuaj për të zbuluar se sa aktivitet fizik është i duhuri për ju. Gjumi, rëndësi jetike gjatë shtatzënisë. Gjumi i mjaftueshëm (7 deri në 9 orë) është i rëndësishëm për ju dhe fëmijën tuaj. Mundohuni të flini në anën tuaj të majtë për të përmirësuar qarkullimin e gjakut. Qëndroni të qetë dhe larg gjërave stresuese. Reduktimi i stresit është thelbësor për përmirësimin e rezultateve të lindjes. Gratë shtatzëna duhet të shmangin sa më shumë situatat stresuese. Rekrutoni të dashurit tuaj për t'ju ndihmuar të menaxhoni stresin në jetën tuaj. Planifikimi i kohës së fekondimit (për të mbetur shtatzënë). “Nëse zgjidhni të mbeteni shtatzënë në një kohë kur e dini se jeni në gjendjen tuaj më të shëndetshme, kjo rrit shanset për të pasur një shtatzëni të shëndetshme dhe një lindje të shëndetshme”, thotë Dr. Meadows. Kjo jo vetëm që do të thotë që gratë duhet të sigurohen se janë të shëndetshme përpara se të mbeten shtatzënë, por gjithashtu duhet të marrin parasysh moshën e tyre përpara se të mbeten shtatzënë. Nënat që kanë fëmijë herët (më herët se 16 vjeç), ose vonë (mbi 40 vjeç) janë në rrezik më të madh për të pasur një lindje të parakohshme. Gjithashtu, gratë që mbeten shtatzënë përsëri shumë shpejt (më pak se 18 muaj midis lindjeve) kanë edhe më shumë gjasa të kenë një fëmijë të parakohshëm.

Autor: Eshendetesia.comRadio